Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu Olağanüstü Olarak Toplanmalıdır!
Bütün baroların karşı çıktığı Avukatlık Yasası’nı değiştiren Yasa teklifi Meclis’te kabul edilerek yürürlüğe girmiş bulunuyor.
Avukat Hareketi olarak; “kötü niyetli” ve “matematiği bozuk” bu yasa önerisi ortaya çıktığında, böyle bir değişikliği öngören siyasal anlayışla müzakere edilmez, mücadele edilir demiştik. Değişiklik teklifi ise Baroların müzakere talepleri bile dikkate alınmadan yasalaşmış; böylece avukatlığı, yargıyı ve hukuku tahrip edecek çoklu baro ve temsilde adaleti ortadan kaldıran “kötü niyetli yasa” mevzuatımızda yerini almıştır.
Ancak daha önce de açıkladığımız üzere, yasanın işlerliğini engellemek ve siyasal iktidarın “kötü niyetini” boşa çıkarmak hâlâ mümkün.
Mücadele sürmeli, sürdürülmeli.
Önceki yasaya göre seçilmiş delegelerin görevi hala sürmekte olup, Baro yönetimleri ise görevlerinin başındadırlar.
Öyle ise onlara son bir görev düşüyor.
Madem 80 baro Avukatlık Yasası’nı değiştiren Yasaya karşı; öyleyse, yasa değişikliği Genel Kurul’da oylanarak ve iyice pervasızlaşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı’na son bir ders verilerek görev tamamlanmalı, avukat kamuoyuna baş eğdirilemeyeceği herkese gösterilmelidir.
Bu aynı zamanda 80 baronun yasa değişikliğine karşı gösterdikleri direncin samimiyet testi olacaktır.
Yeni yasaya göre olağanüstü toplantı en az 25 baro yönetiminin talebiyle yapılabilmektedir.
Olağanüstü toplantıda seçim yapılması yasaklanmış olsa da bu durum, Genel Kurul toplantısında Türkiye Barolar Birliği Başkanı hakkında güven oylaması yapılmasına engel değildir.
Tarihte ilk kez, bir Türkiye Barolar Birliği Başkanı, avukatlardan güvensizlik oyu alarak tarihe geçmeli; avukatlara, avukatlığa ve hukuka ihanetin bedelini bu şekilde ödemelidir.
Avukat Hareketi olarak çağrıda bulunuyoruz;
En az 25 baro, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırmalıdır. Bu çağrı şimdiki baro yönetimlerinin ve delegelerin önünde kaçınamayacakları bir görev olarak durmaktadır. Bu göreve öncülük etmek ise, Ankara, İstanbul ve İzmir Barolarına düşmektedir.
Bütün baroları önerimizi yerine getirmek ve çeşitlendirmek üzere göreve çağırıyoruz.
AVUKAT HAREKETİ
27.7.2020